Op dinsdag 14 december is het kunstwerk ‘Janus’ van de Tilburgse kunstenaar Sjef Voets geplaatst. Het kunstwerk staat ter hoogte de drie waterpoelen nabij buurtschap de Hees in Eersel. Janus is het tweede kunstwerk dat de gemeente Eersel plaatst langs kunstwandelroute ‘Het Groene Lint.’ Eerder werd al ‘het Groene Ei’ van kunstenaar Marcel Smink onthuld op de Ovatonde, nabij de Nieuwstraat in Eersel. Vanwege corona was er geen feestelijke onthulling mogelijk. Wel waren een journalist en fotograaf van het Eindhovens Dagblad aanwezig. Het artikel lees je in het ED online.
‘Janus’ was een van de oudste Romeins godheden, de god die afgebeeld werd met twee gezichten. Het is een monumentaal beeld van ruim 2.50 meter hoog en verbeeldt op een krachtige manier het thema van tweezijdigheid. De twee gezichten kijken elk een andere kant op. Het kijkt voorwaarts en achterwaarts, richt zijn blik op waar je vandaan komt en waar je naar toe gaat. In de kunst van vreemde culturen tref je dergelijke beelden veel aan. Zij verbeelden dan tegenstellingen als goed en kwaad, mannelijk en vrouwelijk, heden en verleden. Door zowel zijn figuratie (de kop) als abstractie (de stapeling van geometrische vormen) zal het beeld door een breed publiek herkend en gewaardeerd worden.
Het werk staat bij de Hees waar de Gender zich langs drie poelen een weg baant door het landschap. Hier bij de derde poel roept ‘Janus’ veel vragen op die de kijker aan het denken zal zetten. Waar komt dit beeld vandaan? Komt het uit een andere cultuur of verwijst het naar de historie van de streek? Wat is de betekenis ervan en waarom staat het juist hier op de route? Het beeld nodigt uit om rondom bekeken te worden. Iedereen zal er zijn eigen gedachten bij hebben. Velen zullen een eigen invulling geven aan deze rituele plek en hun ervaringen delen met andere wandelaars.
Het beeld is uit staal vervaardigd en heeft een roestbruine kleur. Mede door zijn forse formaat past het perfect in het landschap en is het al op grote afstand te zien. ‘Janus’ heeft een magische uitstraling die versterkt wordt door de intimiteit van het natuurlijke decor.